Rok 2023 oczami Fundacji W Stronę Dialogu – podsumowanie

Rok 2023 był dla Fundacji W Stronę Dialogu czasem wielu wyzwań i ciężkiej pracy, ale też sukcesów i radości. Nasz zespół podjął szereg działań, które łączył jeden wspólny cel – zbudowanie Polski różnorodnej, otwarte i wielokulturowej, w której społeczność romska jest traktowana na równi z innymi. Każdym naszym działaniem jesteśmy coraz bliżej, by zrealizować nasze marzenie.  Zobacz, co udało nam się zrobić przez ostatnie 12 miesięcy w 8 kluczowych obszarach naszej działalności.

1. Rzecznictwo

W 2023 roku Fundacja odbyła szereg spotkań z przedstawicielami/kami władz takich krajów jak Irlandia, Wielka Brytania i Niemcy. Wzięliśmy/łyśmy również udział w dyskusja przy okrągłym stole z delegacją Kongresu Stanów Zjednoczonych oraz w spotkaniu z Reem Issam Kamel Alsalem – specjalną sprawozdawczyną ONZ ds. Przemocy wobec kobiet i dziewczyn. Zmiana rządu otworzyła przed nami nowe możliwości. Fundacja przeprowadziła monitoring i wiemy już, kto stanął na czele kluczowych dla zmiany sytuacji społeczności romskiej ministerstw. Będziemy działać dalej!

2. Edukacja

Nasze ekspertki i eksperci wzięli udział w licznych konferencjach w Polsce i zagranicą, w tym m.in. w Martin Center na Uniwersytecie Harvarda i Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Nasz głos można było usłyszeć na ogólnopolskiej konferencji „Misja Asystent – przyszłość edukacji Romów w Polsce” i podczas seminarium „Mentoring i działania mentoringowe – dobre praktyki”. Fundacja była współorganizatorem konferencji naukowej na Uniwersytecie Śląskim. Za nami również seria warsztatów adresowanych do grona pedagogicznego i mediów wspierana przez Unicef oraz zajęcia dla Policji.

3. Centrum Społeczności Romskiej

Zlokalizowane na warszawskim Mokotowie Centrum Społeczności Romskiej w 2023 roku tętniło życiem. W ciągu 12 miesięcy zespół Fundacji zorganizował tu aż 113 wydarzeń i warsztatów, w tym m.in. lekcje języka i kultury romskiej, zajęcia muzyczne, stolarskie, ogrodnicze, kulinarne, odpoczynek w ruchu z elementami fizjoterapii, treningi boksu dla młodzieży i zajęcia arteterapeutyczne. W ogrodzie Centrum odbyły się dwa pikniki i sąsiedzki grill na wielką skalę. Rok 2024 zapowiada się jeszcze intensywniej!

4. Kultura

Wiele wydarzyło się również w obszarze kultury. Nasz zespół był zaangażowany m.in. w pracę przy serialowym hicie Netflixa – „Infamia”. Zorganizowaliśmy/łyśmy wystawy zdjęć autorstwa Adama Durjasza – fotografa, który sportretował społeczność romską i działania fundacji. Rok 2023 to też koncerty, w tym m.in. koncert solidarnościowy w Pałacu Staszica oraz konkurs na plakat ilustrujący hasło „Rom/ka: tu i teraz”.

5. Partnerstwa międzynarodowe

Mijający rok obfitował w nawiązanie nowych i utrzymanie dotychczasowych partnerstw międzynarodowych. W efekcie współpracy z DEC i British Airways powstał spot z udziałem osób ze społeczności romskiej. We współpracy z UNHCR zogranizowaliśmy/łyśmy spotkanie „Roma Tasking Team Meeting” w Rzeszowie. Efektem kooperacji z Unicef była seria warsztatów edukacyjnych. W realizacji kampanii o Romkach i konkursu na plakat wsparła nas Fundcja Boll-Stiftung. Wspólnie z Habitat for Humanity Magyarország i Projekt DOM.ov nasz zespół odbył wizytę studyjną do Słowacji. Za swoją działalność zdobyliśmy/łyśmy nominację  do pierwszej nagrody sekretarza stanu USA Antonego Blinken’a „Nagroda dla globalnych Championów Anty-Rasizmu”.

6. Kampanie Społeczne i media

Rok 2023 to również kampania społeczna z udziałem Romek z Polski i Ukrainy „Romki – co o nich wiemy?”. Jej bohaterki swoimi słowami i na własnych zasadach opowiedziały swoje historie. Fundacja była też partnerem ogólnopolskiej kampanii społecznej „Ciąg dalszy po zgodzie”. Dzięki nam o społeczności romskiej było głośno w kluczowych mediach polskich i zagranicznych. A będzie jeszcze głośniej!

7. Działania pomocowe

Nasza Fundacja przez cały ostatni rok wspierała osoby ze społeczności romskiej, które wygnane z Ukrainy przez wojnę znalazły schronienie w Polsce. Dotarliśmy/łyśmy z pomocą na granicę polsko-ukraińską, do Przemyśla i ośrodków w Soczewce i Święcicach. Nasze wsparcie obejmowało pomoc materialną i prawną oraz organizację zajęć kulturalno-edukacyjnych. Rok 2023 to też zbiórki na odzież i prezenty świąteczne dla dzieci uchodźczych ze społeczności romskiej (ta zbiórka nadal trwa – można ją wesprzeć TUTAJ)

8. Raporty i badania

Ważną częścią naszej działalności stanowią raporty i badania. W 2023 roku Fundacja wydała raport „To nie są uchodźcy, tylko podróżnicy” opisujący sytuację uchodźczyń i uchodźców romskich z Ukrainy. Nasze ekspertki były również zaangażowane w przygotowanie raportu Oxfam „Futher into the Margins” oraz w badanie Unicef dotyczące romskich dzieci z Ukrainy.

Przewiń do góry