Rodziny z ośrodka w Soczewce zabezpieczone przed mrozem

19 romskich rodzin uchodźczych z Ukrainy mieszkających w ośrodku Mazowsze otrzymało wsparcie. Zespół mobilny Fundacji W Stronę Dialogu dostarczył na miejsce ciepłe ubrania i buty. To daje nam pewność, że żadna z 87 osób (w tym 55 dzieci) przebywających w Soczewce nie zmarznie tej zimy.

W pierwszym tygodniu stycznia zespół mobilny Fundacji W Stronę Dialogu kolejny raz odwiedził ośrodek Mazowsze w Soczewce – miejsce, w którym mieszkają rodziny romskie z Ukrainy. Uchodźczyniom i uchodźcom zostały przekazane puchowe kurtki, zimowe buty, ciepła bielizna, rajstopy i grube skarpety. Wszystkie rodziny wyposażono w kosmetyki pielęgnacyjne oraz proszki do prania. Matki z małymi dziećmi dodatkowo otrzymały pieluszki chusteczki nawilżane i mleko modyfikowane. Fundacja przekazała ośrodkowi drugą już pralkę. Pierwsza trafiła do Soczewki w grudniu.

Komfort i zaufanie

Mając na uwadze komfort osób korzystających ze wsparcia Fundacji jedno z pomieszczeń ośrodka zostało zaaranżowane pod tzw. freeshop. Rodziny mogły kolejno przychodzić i wybierać potrzebne im rzeczy –  przymierzać, sprawdzać, oglądać. Każda chętna osoba mogła również zarejestrować się w programie pomocowym Fundacji i zgłosić swoje potrzeby.  Istotną rolę podczas wizyty w Soczewce odegrała jedna z koordynatorek społeczności romskiej – Natasza Yazepchuk, której bliscy mieszkają w ośrodku. Dzięki niej Fundacja zdobyła zaufanie rodzin przebywających mieszkających w Soczewce, co w przypadku społeczności romskiej jest podstawą do budowania relacji. Zespół mobilny Fundacji, który poza Nataszą tworzą Patrycja Rewerska, Rajmund Siwak i Rada Sorochynska – wspierał doświadczony asystent integracyjny ze społeczności romskiej Bosman Krzyżanowski i Marlena Krzyżanowska oraz pracowniczki i pracownicy ośrodka.

Wsparcie

Działania prowadzone w ośrodkach w Przemyślu, Soczewce i Święcicach oraz seria szkoleń dla organizacji społecznych realizowane są w ramach projektu “Wsparcie ratujące życie oraz uwzględniające kwestie równości płci, w tym w dziedzinie zdrowia reprodukcyjnego i ochrony przed przemocą związaną z płcią dla wszystkich dotkniętych konfliktem osób w Ukrainie i w Polsce” są realizowane we współpracy z CARE International in Poland i przy wsparciu finansowym Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Federalnej Niemiec.

Przewiń do góry