Gwiazdy przychodzą w nocy

Społeczność romska ma wiele twarzy – tworzą ją różne grupy, a ich zwyczaje bywają odmienne. Również te dotyczące świąt. 6 stycznia w Centrum Społeczności w Warszawie będziemy celebrować tę różnorodność w wielokulturowym gronie. Przybliżymy romskie tradycje i razem zbudujemy międzykulturowy most. Dołącz do nas wspólnego kolędowania – weź udział w spotkaniu “Gwiazdy przychodzą nocą”.

W sobotę 6 stycznie Centrum Społeczności Romskiej wypełni gwar i śmiech. A wszystko za sprawą międzykulturowego spotkania “Gwiazdy przychodzą nocą”. Zaczniemy o 13:00 poczęstunkiem pełnym romskich smaków, nauką kolęd w języku romskim, ukraińskim i polskim oraz warsztatami artystycznymi., podczas których przygotujemy atrybuty kolędnicze. Następnie o godzinie 16:00 ruszymy rozśpiewanym korowodem po sąsiadujących ulicach i uliczkach. Po trwającym godzinę kolędowaniu wrócimy do Centrum, by wspólnie napić się rozgrzewającej herbaty.

13:00 – 16:00

• Poczęstunek: poznamy ulubione smaki osób ze społeczności romskiej (zachęcamy też do przyniesienia swoich potraw)
  • Wspólny śpiew: nauczymy się i razem zaśpiewamy trzy kolędy: romską, ukraińską i polską
  • Warsztaty artystyczne: razem stworzymy atrybuty kolędnicze

16:00 – 17:00

• Przejście kolędnicze w sąsiedztwie Centrum Społeczności Romskiej

17:00 – 18:00

• Wspólna rozgrzewająca herbata

Kiedy i gdzie?

6 stycznia (sobota), 13:00 – 18:00, Centrum Społeczności Romskiej przy ul. Skrzetuskiego 36a w Warszawie (Mokotów, okolice Metro Wilanowska).

Kto?

We wspólną wielokulturową podróż zabiorą Was osoby tworzące zespół Fundacji W Stronę Dialogu:

• Luba Vaidalovych i Rajmund Siwak ze społeczności romskiej
  • Taras Gembik, który pochodzi z Ukrainy
  • Anna Bułat i przyjaciółka Fundacji Julia Matsiuk – artystki i rękodzielniczki z Polski
  • Do spotkania dołączy również Khedi Alieva z Kobiet Wędrownych, która przygotuje wspólny poczęstunek

Chcemy stworzyć przestrzeń wymiany historii i doświadczeń związanych ze świętami. I chcemy to zrobić razem z Tobą!

Przewiń do góry