Wspieramy kandydaturę Konrada Ciesiołkiewicza na Rzecznika Praw Dziecka

W połowie grudnia kończy się kadencja obecnego Rzecznika Praw Dziecka. Organizacje społeczne, świadome znaczenia tej funkcji w państwie, zdecydowały się wesprzeć kandydaturę Konrada Ciesiołkiewicza na to stanowisko. Wśród 23 organizacji, których zdaniem Ciesiołowski powinien zostać Rzecznikiem Praw Dziecka, znajduje się Fundacja W Stronę Dialogu.

Rzecznik Praw Dziecka stoi na straży prawa do życia i ochrony zdrowia, prawa do wychowania w rodzinie, prawa do godziwych warunków socjalnych i prawa do nauki. Po latach zaniedbań i marazmu dzieci zasługują na Rzecznika, który będzie aktywnie działał na ich rzecz. Rzecznika, który dostrzega potrzeby wszystkich dzieci, w tym dzieci ze społeczności romskiej mieszkającej w Polsce od lat, jak i tej, którą rosyjska inwazja na Ukrainę zmusiła do szukania domu poza ojczyzną. Takim Rzecznikiem Praw Dziecka z pewnością będzie Konrad Ciesiołkiewicz.

Uzasadnienie poparcia organizacji i osób dla kandydatury na Rzecznika Praw Dziecka:

Konrad Ciesiołkiewicz (46 l.), doktor nauk społecznych, psycholog, politolog, menedżer, były instruktor harcerski, społecznik, prezes Fundacji Orange, przewodniczący Komitetu Dialogu Społecznego KIG, z doświadczeniem instytucjonalnym jako rzecznik prasowy rządu w latach 2005-2006, twórca i organizator wielu akcji i inicjatyw na rzecz dzieci i młodzieży w kontekście współczesnych wyzwań społecznych, edukacyjnych, cywilizacyjnych i technologicznych, laureat Nagrody Janusza Korczaka za wspieranie praw dzieci i młodzieży.

“Urząd Rzecznika Praw Dziecka powinien ponownie służyć dzieciom i młodzieży. Osoba na tym stanowisku musi zadbać o najwyższe standardy chronienia dzieci przed przemocą. Polska powinna powrócić do Komitetu Praw ONZ a sam rzecznik – włączyć się aktywnie w opiniowanie prawa, które dotyczy dzieci. W pierwszej kolejności rzecznik musi stać na straży – aby skutecznie przeciwdziałać krzywdzeniu dzieci. Musi także zadbać o to, aby środowisko szkolne było dla dzieci i młodzieży miejscem bezpiecznym, w którym można się rozwijać. Priorytetem rzecznika powinno być także zadbanie o to, żeby szkoła i instytucje pracujące z dziećmi szanowały i rozumiały różnorodność, która jest częścią naszego świata” – mówi o swojej wizji urzędu.

Konrad Ciesiołkiewicz jest człowiekiem dialogu, porozumienia i wspólnego poszukiwania rozwiązań. W kwestiach związanych z prawami dziecka wyróżnia go wszechstronne podejście, które uwzględnia różne współczesne wyzwania społeczne, związane m.in. z demografią i zmianami modelu funkcjonowania rodzin, edukacji, zdrowia (w tym psychicznego), cyfryzacji i nowych technologii, rynku pracy. Gwarantuje to szerokie i włączające podejście do problematyki praw dziecka w wielu kontekstach, niezbędne na stanowisku RPD w nowej kadencji, której wyzwaniem będzie odbudowywanie rangi, powagi i znaczenia tej instytucji.

Konrad Ciesiołkiewicz posiada wszechstronne, niezbędne na stanowisku Rzecznika Praw Dziecka wykształcenie i przygotowanie. Dysponuje dużym doświadczeniem organizacyjnym w zarządzaniu i realizacji ogólnokrajowych projektów społecznych w zakresie edukacji, dialogu społecznego oraz praw dzieci i młodzieży. Jako prezes Fundacji Orange, przewodniczący Komitetu Dialogu Społecznego Krajowej Izby Gospodarczej, kierujący Radą Fundacji Dorastaj z Nami, czy współpracujący m.in. ze Studium Obywatelskim im. Pawła Adamowicza podejmuje różnorakie działania i realizuje programy edukacyjne dotyczące zdrowia psychicznego dzieci i młodzieży oraz kształcenia kompetencji przyszłości, a także dotyczące podmiotowości i praw dziecka i przeciwdziałające wykluczeniom w środowisku społeczno-cyfrowym i informacyjnym. Prowadzi też działania w obszarze przeciwdziałania radykalizacji prowadzącej do przemocy wśród dzieci i młodzieży.

Jest pomysłodawcą Karty Praw Dziecka w instytucjach, przedsiębiorstwach i organizacjach, zachęcającej sektor prywatny i publiczny do działań na rzecz ochrony praw dziecka w całym łańcuchu wartości firm i instytucji, przygotowanej we współpracy z Forum Odpowiedzialnego Biznesu, firmami i organizacjami społecznymi. Współpracuje z wieloma organizacjami i fundacjami zajmującymi się wsparciem dzieci i młodzieży, w tym Fundacją Dajemy Dzieciom Siłę. Występował przeciwko projektom ustawy lex Czarnek, wprowadzeniu do szkół przedmiotu historia i teraźniejszość́, a także ustawie o resocjalizacji nieletnich.

Kandydaturę Konrada Ciesiołkiewicza na urząd Rzecznika Praw Dziecka wspierają:

Organizacje społeczne:

Wolne sądy

Centrum Edukacji Obywatelskiej (CEO)

Akcja Demokracja

Protest z Wykrzyknikiem

Fundacja W Stronę Dialogu

Fundacja “Przestrzeń dla edukacji”

Fundacja Grow Space

Agata Dawidowska – Rzecznik Praw Uczniowskich Poznań

Damian Jaworek – Warszawski Rzecznik Praw

Agnieszka Jankowiak – Maik, Babka od histy