Delaine Le Bas w Polsce – spotkanie z artystką w Centrum Społeczności Romskiej

Światowej sławy artystka romskiego pochodzenia – Delaine Le Bas przyjeżdża do Polski. Nominowana zaledwie tydzień temu (24.04) do prestiżowej nagrody Turnera Le Bas pojawi się 9 maja w Centrum Społeczności Romskiej w Warszawie, gdzie będzie mówić m.in. o swojej sztuce. To jedyne spotkanie zaplanowane w stolicy i niepowtarzalna okazja, aby wziąć udział w rozmowie z artystką. Spotkanie w ramach cyklu Roma Studies 2.0 Fundacji W Stronę Dialogu poprowadzi Monika Weychert.

Urodzona w połowie lat 60. w Wielkiej Brytanii Dealine Le Bas to artystka interdyscyplinarna. Wykstałcenie artystyczne zdobyła w Central Saint Martins College of Art & Design w Londynie, gdzie ukończyła studia magisterskie z mody i tekstyliów. Le Bas w swojej sztuce łączy modę, literaturę, film, motywy wizualne, obiekty, rysunki i elementy performatywne. Robi to, by snuć polityczne i prywatne opowieści, które mogą dotyczyć doświadczenia romskiego i nie-romskiego. Delaine Le Bas wystawiała zarówno w Wielkiej Brytanii, jak i za granicą, w tym m.in. w Secession (2023), Whitechapel Gallery (2023), The Worm Aberdeen (2022), Worthing Museum and Art Gallery (2021), Harbstsalon, Maxim Gorki Theatre w Berlinie (2019, 2017) i ANTI Athens Biennale w Atenach (2018). Na swoim koncie ma też liczne wystawy indywidualne, jak np. w Transmission, Glasgow (2018), Bolton Museum and Art Gallery, Bolton (2014), Phoenix, Brighton (2014) czy Chapter, Cardiff (2010). W czerwcu 2007 roku jej prace zostały zaprezentowane w pierwszym Pawilonie Romskim na 52. Biennale w Wenecji. LeBas jest autorką mobilnej Romskiej Ambasady, która jest instalacją w procesie lub jak kto woli trwającym performancem. Stworzona przez artystkę ambasada jest punktem informacyjnym, żywym archiwum, ucieleśnieniem odzyskania skradzionego artefaktu, którym stała się społeczność romska. Polsko-romska artystka Małgorzata Mirga-Tas zapytana o Delaine Le Bas powiedziała:

Niesamowita kobieta, silna, walcząca i kreatywna. Wyjątkowa artystka romska. Kochająca siostra i przyjaciółka. Tylko z Delaine można przebywać w Ambasadzie Romów, która ma oko na świat.

Spotkanie z Delaine Le Bas, które odbędzie się 9 maja (czwartek) w Centrum Społeczności Romskiej, jest jedynym w Warszawie wydarzeniem z udziałem artystki zaplanowanym podczas jej aktualnego pobytu w Polsce. Rozmowę z Le Bas poprowadzi Monika Weychert – kuratorka blisko 100 wystaw, skarbnica wiedzy nt. sztuki Romek i Romów. A wszystko w ramach cyklu Roma Studies 2.0 Fundacji W Stronę Dialogu. Spotkanie odbędzie się w języku angielskim z tłumaczoniem na polski. Wstęp wolny, transmisja online na Facebooku fundacji.

Oficjalna strona www Delaine Le Bas: www.delainelebas.com

Spotkanie z Delaine Le Bas
Incipit Vita Nova. Here Begins The New Life/A New Life Is Beginning.

9 maja (czwartek), godz. 18.00 – 19:30
Centrum Społeczności Romskiej
ul. Skrzetuskiego 36a w Warszawie
Wstęp wolny
Spotkanie w języku angielskim tłumaczone na polski

Roma Studies 2.0

Spotkania organizowane w ramach cyklu Roma Studies 2.0 służą tworzeniu dyskursów publicznych i opiniotwórczych inicjowanych przez społeczność romską, ze społecznością romską oraz zaproszonymi przez nas ekspertkami i ekspertkami. Współpracujemy z europejskimi i światowymi ośrodkami akademickimi, edukacyjnymi i kulturalnymi, aby kompleksowo przyjrzeć się różnym procesom zachodzącym w kontekście romskiej tożsamości i przybliżyć je polskiej opinii publicznej.

Przewiń do góry