Przez żołądek do… poznania kultury romskiej. 18 października Centrum Społeczności Romskiej wypełni zapach perketto – romskiej zupy gulaszowej. Ugotujemy ją wspólnie kierowani przez Genowefę Sarę Fedorowicz. Warsztaty kulinarne Paramisa dał piriatyr rozpoczną się o godzinie 15:00.
Wspólne przygotowywanie posiłku w przyjaznej i otwartej atmosferze ułatwia budowanie mostów i nawiązanie międzykulturowego dialogu. W końcu nic nie łączy tak, jak jedzenie. Tajniki romskiej kuchni odkryje przed nami Genowefa Sara Fedorowicz – Baryforytko Romni, waszawską Romką. Podzieli się z nami przepisem na perketto, czyli romską zupę gulaszową i placzuszki nazywane prożakami. Krojąc warzywa i ugniatając ciasto porozmawiamy o kulturze romskiej i jej tradycjach kulinarnych.
18 października (środa), godz. 15:00 – 17:00
Centrum Społeczności Romskiej
ul. Skrzetuskiego 36a w Warszawie
Wstęp wolny