Fundacja W Stronę Dialogu łączy siły z IKEA. Pierwszy taki projekt w Polsce

Fundacja W Stronę Dialogu łączy siły z IKEA Retail w Polsce startując z programem aktywizacji zawodowej adresowanym do społeczności romskiej. To pierwszy raz, kiedy marka razem z organizacją działającą z i na rzecz społeczności romskiej zrealizuje wspólnie pilotażowy projekt adresowany do Romek i Romów w Polsce. Tym samym Fundacja W Stronę Dialogu i IKEA tworzą fundament pod kolejne działania i mają szansę zainspirować inne firmy do podejmowania aktywności nakierowanych na mniejszość romską.

Dzieląc wspólne wartości, takie jak poczucie wspólnoty, poszukiwanie ulepszeń i nowych rozwiązań oraz branie i dawanie odpowiedzialności, Fundacja W Stronę Dialogu i IKEA nawiązały współpracę inaugurując we wrześniu innowacyjny program „Ścieżka do zatrudnienia: wzmacnianie kompetencji zawodowych osób ze społeczności romskiej”. Zgodnie z przeprowadzoną analizą społeczną rynek pracy jest jednym z głównych obszarów, w których Romki i Romowie doświadczają największych wyzwań. Dlatego tak ważne jest, żeby pracodawcy, wspierani doświadczeniem organizacji społecznych, podejmowali działania na rzecz aktywizacji zawodowej społeczności romskiej jednocześnie sami kształcąc się w zakresie budowania przyjaznego wszystkim miejsca pracy.

Synergia biznesu i 3 sektora

Te dwa aspekty, czyli działania adresowane do społeczności romskiej oraz do osób reprezentujących sektor biznesowy, łączy w program „Ścieżka do zatrudnienia: wzmacnianie kompetencji zawodowych osób ze społeczności romskiej” realizowany wspólnie przez Fundację W Stronę Dialogu i IKEA. Jest to holistyczne podejście, które ma szansę przynieść najlepsze rezultaty.

Działania adresowane do społeczności romskiej:

• Seria warsztatów z zakresu aktywizacji zawodowej adresowane do społeczności romskiej, w tym do uchodźczyń i uchodźców romskiego pochodzenia z Ukrainy. Ich celem jest m.in. zwiększenie motywacji do aktywnego poszukiwania pracy, rozwój umiejętności potrzebnych na rynku pracy oraz wzrost pewności siebie i poczucia własnej wartości. Wybrane osoby po zakończeniu warsztatów wezmą udział w procesie rekrutacyjnym do IKEA.
  • Doradztwo i mentoring polegające na opracowaniu spersonalizowanego planu rozwoju zawodowego; wsparciu w poszukiwaniu pracy; udzielaniu porad i pomocy w przygotowaniu dokumentów aplikacyjnych.

Działania adresowane do osób pracujących w IKEA:

• Webinary zgłębiające kluczowe zagadnienia związane z różnorodnością i włączaniem, z naciskiem na zrozumienie różnic kulturowych i społeczno-kulturowej specyfik społeczności romskiej.
  • Szkolenia stacjonarne, których celem będzie wyposażenie osób w nich uczestniczących w praktyczne umiejętności, które pozwolą im działać bardziej świadomie i odpowiedzialnie w zróżnicowanym kulturowo środowisku pracy.

Pierwszy taki projekt w Polsce

Wspólne działanie Fundacji W Stronę Dialogu i IKEA jest pierwszym w Polsce programem, w którym marka razem z organizacją działającą z i na rzecz społeczności romskiej zrealizuje długoterminowy projekt adresowany do Romek i Romów

Współpraca z IKEA to dla nas powód do dumy i wielka radość. Jestem przekonana, że dzięki naszemu programowi osoby ze społeczności romskiej wejdą na rynek pracy pewne siebie i wyposażone w odpowiednie kompetencje, a ludzie świata biznesu zdobędą wiedzę niezbędną do tworzenia bezpiecznych miejsc pracy. Wkładamy w ten projekt całe serce, bo chcemy wspólnie z IKEA zainspirować inne marki do podejmowania aktywności nakierowanych na mniejszość romską – mówi Ewelina Bosak, koordynatorka projektu „Ścieżka do zatrudnienia: wzmacnianie kompetencji zawodowych osób ze społeczności romskiej” z Fundacji W Stronę Dialogu.

Temat wsparcia osób z doświadczeniem uchodźczym to dla nas od wielu lat jeden z priorytetów globalnych. W IKEA wierzymy, że wszystkie osoby mają prawo do równego traktowania i możliwości rozwoju zawodowego. Patrząc na zmiany w strukturach społeczeństwa i migracje, a w konsekwencji zmiany w różnorodności naszych lokalnych społeczności, chcemy je również odzwierciedlać i wspierać w obszarach naszej działalności biznesowej. Rozpoczęcie współpracy z Fundacją W Stronę Dialogu to dla nas pierwszy krok we wsparciu osób ze społeczności romskiej, grupy szczególnie narażonej na wykluczenie. Współprace takie jak ta przyczyniają się do budowania społeczeństwa, w którym wszystkie osoby czują się dobrze i są mile widziane. Jako pracodawca mamy możliwość odegrania bardzo dużej roli w procesie włączania osób uchodźczych na rynek pracy. Aspekt zawodowy, możliwość podjęcia pracy, niezależność finansowa są kluczowe w budowaniu nowego życia. – mówi Judyta Rozmus, liderka projektu wsparcia osób z doświadczeniem uchodźczym w IKEA Retail Polska

Przewiń do góry