Poznajmy się na żywo: Warsztat wideo z Delfinem Łakatoszem

Pytając młodych osób, kim chcą zostać w przyszłości, coraz częściej słyszymy „influencerem”. Bycie gwiazdą Internetu to jednak nie tylko unboxing i selfie z fanami. To przede wszystkim ciężka praca, która wymaga umiejętności z zakresu tworzenia wideo. O tym jak wykorzystać telefon do kręcenia profesjonalnych rolek i tiktoków 27 września w Centrum Społeczności Romskiej opowie Delfin Łakatosz – niezależny filmowiec i bohater kampanii „Poznajmy się”. Wstęp bezpłatny.

Warsztaty wideo z Delfinem Łakatoszem, które 27 września (piątek) odbędą się w Centrum Społeczności Romskiej, będą miały przede wszystkim charakter praktyczny. Po krótkim wstępie teoretycznym poznamy narzędzia pozwalające tworzyć wiralowy kontent wideo na media społecznościowe. Dowiemy się jak dokumentować naszą codzienność, by wzbudzić ciekawość innych użytkowniczek i użytkowników Internetu. Delfin zdradzi też kilka sekretów z warsztatu filmowca, które wniosą nasze rolki i tikotoki na wyższy poziom. Dlatego koniecznie weźcie ze sobą smartphone’a – przyda się na 100%.

Seria spotkań „Poznajmy się na żywo” w Centrum Społeczności Romskiej w Warszawie to kolejna odsłona kampanii społecznej „Poznajmy się” zainaugurowanej przez Fundację W Stronę Dialogu w kwietniu tego roku.

27 września, godz. 15:00-16:30
Centrum Społeczności Romskiej
ul. Skrzetuskiego 36a w Warszawie
Wstęp wolny

O prowadzącym warsztaty:

Delfin Łakatosz to niezależny filmowiec, reżyser, scenarzysta i montażysta, którego 15-letnie doświadczenie w branży filmowej zaowocowało wieloma oryginalnymi produkcjami. Delfin specjalizuje się w tworzeniu filmów przy użyciu smartfona, co pozwala mu łączyć dostępność technologii z kreatywnym eksperymentowaniem w różnych gatunkach filmowych. Jego twórczość, która obejmuje produkcje fabularne, etiudy komediowe oraz internetowe formaty, zyskała uznanie zarówno wśród profesjonalistów, jak i miłośników kina. Chętnie współpracuje z wieloma znanymi artystami i instytucjami, współtworząc lokalne i międzynarodowe projekty o charakterze społecznym, kulturalnym, edukacyjnym i integracyjnym. Uhonorowany przez Ministra Dziedzictwa i Kultury za twórczość artystyczną i promowanie kultury romskiej.

Warsztaty z Delfinem Łakatoszem zostały zorganizowane we współpracy z Fundacją im. Heinricha Bölla w Warszawie.

O kampanii „Poznajmy się”:

Punktem wyjścia dla kampanii „Poznajmy się” były wyniki najnowszych badań wskazujące, że aż 72% Polek i Polaków nie zna ani jednej osoby ze społeczności romskiej. Chcąc stawić czoła stereotypom wzmacnianym przez brak kontaktu Fundacja W Stronę Dialogu oddała głos Romom i Romkom. Poprzez serie wideo pokazaliśmy jaka społeczność romska jest naprawdę różnorodna, dumna ze swojej kultury i tradycji, gotowa na dialog. Stawia czoła stereotypom

W ramach kampanii uruchomiona została strona internetowa www.poznajmysie.eu, na której znalazły się materiały wideo, Q&A dot. Społeczności romskiej i plakaty do pobrania. Działaniom w sieci towarzyszyła kampania outdoorowa – w największych miastach Polski stanęły billboardy, a główny spot kampanii był wyświetlany na przystankach i w autobusach komunikacji miejskiej. Wydana też została broszura z odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania, które dot. społeczności romskiej. Seria spotkań “Poznajmy się na żywo” w Centrum Społeczności Romskiej w Warszawie to kolejna odsłona kampanii.

Przewiń do góry