Terezín Initiative Institute, Fundacja w Stronę Dialogu, Centropa Budapest and Milan Šimečka Foundation serdecznie zapraszają na bezpłatne warsztaty online „Zagłada Romów – historia i przekaz” dla przewodników/czek i asystentów/ek muzealnych w ramach międzynarodowego projektu “Facing Holocaust Today – Rescuing European Jewish and Roma Memories”/„W obliczu Holokaustu współcześnie – ratowanie europejskich, żydowskich i romskich wspomnień”. Warsztaty odbędą się 23 listopada 2021, w godz. 14.00-17.00 w formule online. Prowadzącą warsztaty będzie prezeska naszej Fundacji – dr Joanna Talewicz-Kwiatkowska. Link do formularza zgłoszeniowego znajdziecie poniżej.

Celem warsztatów jest przekazanie niezbędnych informacji dotyczących kultury, historii Romów, ze szczególnych uwzględnieniem tematyki zagłady. Do udziału w warsztatach zapraszamy osoby, które pracują jako przewodnicy, asystenci muzealni, chcą dowiedzieć się więcej o tematyce Holokaustu Romów, o tym jak przekazywać informacje o romskiej zagładzie i o niej nauczać.
Tematyka zajęć, zagadnienia:
· Romowie w Polsce i Europie – historia i kultura w zarysie
· Holokaust Romów – od uprzedzeń do eksterminacji, upamiętnienie ofiar
· Jak przygotować się do opowiadania o romskim Holokauście? Literatura i pomoce
dydaktyczne
· Jak opowiadać romskiej zagładzie? Zagadnienia, kontekst historyczny i kulturowy

Zgłoszenia przyjmujemy online do 22.11.2021 r., prosimy o wypełnienie formularza, który
dostępny jest poniżej:

Link do udziału w warsztatach prześlemy w dniu warsztatów, czyli 23 listopada zakwalifikowanym do nich uczestnikom i uczestniczkom.

Projekt jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Europa dla Obywateli oraz ze środków Funduszu Wyszehradzkiego.