W poniedziałek (14.11.2022, w Domu Braci Jabłkowskich), odbyło się spotkanie przy okazji obchodów X rocznicy Fundacji w Stronę Dialogu, połączone z oficjalnym otwarciem Centrum Społeczności Romskich w Warszawie.
Tego wieczoru, przyjaciele i przyjaciółki Fundacji, dziennikarze i dziennikarki, przedstawiciele i przedstawicielki organizacji pozarządowych, a także osoby reprezentujące społeczność romską miały okazję podzielić się swoimi doświadczeniami i praktykami.
Porozmawialiśmy między innymi o tym jak wspierać społeczność ukraińskich Romów w Polsce, wzmacniać mniejszość romską. Nie zabrakło dyskusji o dobrych praktykach w kontekście naszej współpracy z Miastem Stołecznym Warszawa.
Ważnym elementem celebracyjnego spotkania był panel dyskusyjny pt. „Jak nas widzą…”- Romowie i Romki w mediach i pop kulturze, w którym udział wzięli: Aldona Machnowska-Góra- Wiceprezydentka Warszawy, Joanna Kos-Krauze- Reżyserka i scenopisarka filmowa, Anna Alboth- Dziennikarka i aktywistka związana z Minority Rights Group International, Piotr Wójcik- Fotograf, aktywista i wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego oraz Joanna Talewicz- Prezeska Fundacji w Stronę Dialogu. Rozmowę poprowadziła Aleksandra Pawlicka- Newsweek.
Podczas dyskusji został poruszony temat współczesnych tendencji portretowania społeczności romskiej w mediach. Porozmawialiśmy również o tym, jak komunikować i upowszechniać niezbędne zmiany.