Aktualności

Zapraszamy na debatę “Wszędzie/nigdzie” w Teatrze Polskim w Bydgoszczy 7 czerwca o 17.00. Debata powiązana będzie ze spektaklem “Romville”, którego premiera już dziś w Bydgoszczy. Nasza Fundacja i kwartalnik Dialog-Pheniben patronują spektaklowi i spotkaniu. I nie tylko:)

Autorką koncepcji spotkania i jedną z jego uczestniczek będzie dr Joanna Talewicz-Kwiatkowska – redaktorka naczelna „Dialog-Pheniben”, romska aktywistka, wykładowczyni w Instytucie Studiów Międzykulturowych UJ, zajmująca się historią i współczesnością społeczności romskiej w Polsce i innych krajach oraz problematyką dyskryminacji i edukacji antydyskryminacyjnej.

Rozmawiać będziemy o tym gdzie zaczyna się nienawiść, jak łatwo potrafi się rozprzestrzeniać w miejscach codziennych i nam najbliższych – szkole, sklepie, osiedlu oraz o tym jaka może być rola sztuki w obnażaniu i przestrzeganiu przed nakręcaniem się spirali wrogości i niechęci. Spróbujemy też wspólnie odpowiedzieć na pytanie, jak nam – Romom i nie-Romom się żyje razem, co wiemy o sobie i czy wśród Romów są stereotypy na temat Polaków? Czy dyskryminowani dyskryminują? Jeśli tak, to kogo?

W dyskusji wezmą udział także badaczka społeczności romskiej zaangażowana w wiele projektów kulturalnych i edukacyjnych na rzecz tejże społeczności – dr Małgorzata Kołaczek, prezes bydgoskich Romów Kola Andrejas oraz autorki spektaklu Romville – reportażystka Justyna Pobiedzińska i reżyserka Elżbieta Depta.