Aktualności

Zapraszamy na kolejne już bezpłatne warsztaty wielokulturowe pt. “Romowie – nasi nieznani sąsiedzi”, odbywające się w ramach Festiwalu INTERKULTURALIA 2015, organizowanego przez Stowarzyszenie INTERKULTURALNI PL.

Romowie to wciąż grupa nieznana, uważana za tajemniczą i obcą, mimo że w Polsce żyją już od początku XV wieku. Od chwili pojawienia się w Europie, Romowie funkcjonują w rozmaitych środowiskach politycznych i ekonomicznych, ale także w środowiskach odmiennych kulturowo. W związku z tym, że w każdym miejscu, w którym są obecni, stanowili i stanowią grupę mniejszościową, ich sytuacja społeczno-ekonomiczna zawsze zależy od większościowego kontekstu. Status grupy mniejszościowej powoduje również to, że jako społeczność odrębna kulturowo od większościowych grup, wśród których przyszło im żyć, kultura grup romskich zagrożona jest rozmyciem, a nawet zanikiem w ramach większościowego kulturowego kontekstu. Od zawsze zatem sens bycia Romem oznaczał umiejętność życia na pograniczu dwóch światów: własnego, romskiego oraz zewnętrznego, obcego.

A czego się możemy o Romach dowiedzieć, biorąc na warsztat przekaz tego zewnętrznego świata? Niewielu faktów, wielu mitów, jeszcze więcej niedopowiedzeń. Jeśli cokolwiek o Romach słyszymy w mediach, to albo jest to relacja z festiwalu albo sensacyjna sprawa, podsycająca kontrowersje i uprzedzenia. Na warsztatach uczestnicy będą mogli poznać Romów w nieco innej niż tylko tej jednowymiarowej, stereotypowej wersji. Kim są? Jak są różni? W co wierzą? Co jest dla nich ważne? I dlaczego tak lubimy “Ore ore”.

Warsztaty poprowadzi dr Małgorzata Kołaczek związana z Fundacją Dialog-Pheniben oraz Instytutem Studiów Międzykulturowych UJ.

Wstęp na warsztaty jest bezpłatny, jednak zainteresowanych prosimy o przesłanie imienia i nazwiska na adres: jakub.kosciolek@interkulturalni.pl ze względu na ograniczoną ilość miejsc. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 23.10 do godz. 16:00.