Chciałabym podzielić się z Wami moimi trzema prawdami. Usłyszałam je od człowieka, który był więźniem obozu koncentracyjnego i później całe życie spędził na dzieleniu się swoim doświadczeniami z czasów wojny z młodzieżą szkolną:

Jest tylko jedna rasa – ludzka. Jest tylko jedna religia – miłość. Jest tylko jeden świat – lub nie ma go wcale – tak swoje przemówienie 2 sierpnia 2015 roku zakończyła Soraya Post – romska europarlamentarzystka ze Szwecji. O obywatelskości, demokracji i konieczności traktowania Romów jak pełnoprawnych obywateli mówili Roman Kwiatkowski – prezes Stowarzyszenia Romów w Polsce i Romani Rose – przewodniczący Centralnej Rady Niemieckich Sinti i Romów (inicjatorzy i organizatorzy uroczystości). Tegoroczne uroczystości Międzynarodowego Dnia Pamięci o Zagładzie Romów i Sinti i jednocześnie 71 rocznicy likwidacji tzw. Zigeunerlager na terenie byłego KL Auschwitz-Birkenau trwały dwa dni i miały miejsce pod Krematorium V (1.08.) i pod pomnikiem na część pomordowanych w czasie II wojny światowej Romów i Sinti. Jak zwykle zgromadziły nie tylko licznych członków i członkinie społeczności romskich z Europy w tym byłych więźniów i więźniarki oraz młodzież, ale także przedstawicieli władz samorządowych i centralnych oraz korpusów dyplomatycznych państw europejskich i USA.

Poniżej prezentujemy galerię zdjęć z tych uroczystości autorstwa Jarosława Praszkiewicza.

1.08.2015r., Oswiecim Obchody 71 rocznicy likwidacji " Zigeunerlager" usytuowanego na terenie Państwowego Muzeum Auschwitz-Birekenau w Oświęcimiu. The 71'St Anniversary of The Liquidation of Zigeunerlager in KL Auschwitz Birkenau Międzynarodowy Dzien Pamięci o Zagładzie Romów i Sinti Spotkanie ze świadkiem zagłady Edwardem Dębickim. n/z Roman Kwiatkowski  Photo By Jarek Praszkiewicz/FORUM

1.08.2015r., Oswiecim Obchody 71 rocznicy likwidacji " Zigeunerlager" usytuowanego na terenie Państwowego Muzeum Auschwitz-Birekenau w Oświęcimiu. The 71'St Anniversary of The Liquidation of Zigeunerlager in KL Auschwitz Birkenau Międzynarodowy Dzien Pamięci o Zagładzie Romów i Sinti n/z  Photo By Jarek Praszkiewicz/FORUM

1.08.2015r., Oswiecim Obchody 71 rocznicy likwidacji " Zigeunerlager" usytuowanego na terenie Państwowego Muzeum Auschwitz-Birekenau w Oświęcimiu. The 71'St Anniversary of The Liquidation of Zigeunerlager in KL Auschwitz Birkenau Międzynarodowy Dzien Pamięci o Zagładzie Romów i Sinti Spotkanie ze świadkiem zagłady Edwardem Dębickim. n/z Roman Kwiatkowski,Prezes Stowarzyszenia Romów,Reinchard Schramm ,Wiceprzewodniczący Gmin Żydowskich w Turyngii Photo By Jarek Praszkiewicz/FORUM

1.08.2015r., Oswiecim Obchody 71 rocznicy likwidacji " Zigeunerlager" usytuowanego na terenie Państwowego Muzeum Auschwitz-Birekenau w Oświęcimiu. The 71'St Anniversary of The Liquidation of Zigeunerlager in KL Auschwitz Birkenau Międzynarodowy Dzien Pamięci o Zagładzie Romów i Sinti Spotkanie ze świadkiem zagłady Edwardem Dębickim. n/z Mano Hermann Höllenreiner, niemieckim Sinto ocalałym z zagłady, bohater książki Anji Tuckermann pt. "Mano.  Photo By Jarek Praszkiewicz/FORUM