Dokładnie 50 lat temu pod Londynem spotkali się liderzy romscy, aby podyskutować i zastanowić się nad sytuacją i pozycją Romów w Europie. Tak zwołano I Światowy Kongres Romów, którego jednym z organizatorów był uznany romski działacz – Grattan Puxon. Dziś wspominamy to w ramach Międzynarodowego Dnia Romów, który ustalono na dzień 8 kwietnia na IV Kongresie w Jadwisinie pod Warszawą w 1990 roku, właśnie na pamiątkę tego historycznego wydarzenia w międzynarodowym ruchu romskim w 1971. Międzynarodowy Dzień Romów obchodzony jest na całym świecie i nawet pandemia nie przeszkadza w celebrowaniu Romów, ich kultury i osiągnięć. Poszperajcie w mediach społecznościowych, zajrzyjcie na nasz FB – polecamy kilka ciekawych wydarzeń. Jednym z nich będzie dzisiejsza rozmowa o 18.00 pn. ROMANISTAN. WE ARE HERE!, w której, obok wspomnianego Grattana Puxona, o zmianach w położeniu Romów w Europie i roli sztuki w tym procesie rozmawiać będą Ágnes Daróczi, Delaine Le Bas, Grattan Puxon i Zeljko Jovanovic z moderacją Hristo Kyuchukova. Zerknijcie na cały program i oglądajcie live: https://romanistan.com/romaday-program/

Link do wydarzenia live na FB poniżej.