Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w partnerstwie z naszą fundacją zorganizowało spotkanie, związane z obchodami Europejskiego Dnia Pamięci o Zagładzie Romów i Sinti. Głos zabrali przedstawiciele młodszego pokolenia Romów. Młodzi aktywiści romscy opowiedzieli o pamięci drugiego i trzeciego pokolenia po Zagładzie Romów. Przedstawiciele młodego pokolenia Romów – dr Anna Mirga-Kruszelnicka, dr Krzysztof Gil oraz Elżbieta Mirga-Wójtowicz podzielą się swoimi opiniami na temat kształtowania się pamięci o Zagładzie. Spotkanie poprowadziła prezeska Fundacji w Stronę Dialogu – dr Joanna Talewicz-Kwiatkowska.

W Muzeum POLIN, już od kilku lat wspólnie z naszą fundacja organizowane są wydarzenia, których celem jest zwrócenie uwagi opinii publicznej na historię, a także obecną sytuację Romów i Sinti. Dziękujemy dyrekcji, pracowniczkom i pracowników Muzeum za zaangażowanie, otwartość, inicjatywę i partnerstwo.