Z radością informujemy, że w piątek 29.01.2021 rozpoczęliśmy realizację projektu “Misja Asystent – przyszłość edukacji Romów w Polsce” w ramach programu “Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy” Fundacji im. Stefana Batorego, finansowanego z Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Projekt zakłada kompleksowe wsparcie 20 Asystentów Edukacji Romskiej z całego kraju poprzez dedykowane im warsztaty, zwiększające ich umiejętności i kompetencje, portal internetowy z materiałami edukacyjnymi i interaktywnym forum, wsparcie psychologiczne i prawne, dostępną elektronicznie publikacją z poradami, wskazującą model wsparcia dla Asystentów i osób z ich środowiska zawodowego. Zorganizujemy również spotkania robocze, podczas których na bieżąco będziemy pracować nad aktualnymi sprawami i problemami Asystentów oraz ulepszać nasze wsparcie.Udział w projekcie jest bezpłatny.

Głównym celem projektu jest wzmocnienie pozycji Asystenta Edukacji Romskiej w środowisku szkolnym oraz wypracowanie postawy Self-Adwokata. Rozpoczynamy rekrutację, zapraszamy wszystkich chętnych, pracujących w zawodzie AER-a do udziału w naszym projekcie! Chętni mogą się zgłaszać wysyłając wiadomości na nasz fanpage Fundacja w Stronę Dialogu oraz przez e-mail: biuro@fundacjawstronedialogu.pl. Udzielimy szczegółowych informacji o projekcie.