Zapraszamy dziennikarzy i dziennikarki na dwudniowe bezpłatne warsztaty dotyczące historii Romów i współczesnej sytuacji społeczności romskich w Polsce. Zajęcia poprowadzą m.in.: prezeska Fundacji w Stronę Dialogu – dr Joanna Talewicz-Kwiatkowska, fotoreporter i dokumentalista – Piotr Wójcik oraz reporter i autor książek – Marcin Kącki. Zgłoszenia przyjmowane są do 26 czerwca. Organizatorzy zapewniają nocleg.

Informacja za: https://www.polin.pl/pl/wydarzenie/romowie-historia-pamiec-wspolczesnosc-warsztaty-dla-dziennikarzy

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Fundacja w Stronę Dialogu zapraszają dziennikarzy i dziennikarki z całej Polski na warsztaty dotyczące historii Romów i współczesnej sytuacji społeczności romskich w Polsce.

2 sierpnia 2019 przypada Międzynarodowy Dzień Pamięci o Zagładzie Romów – 75. rocznica likwidacji tzw. „obozu cygańskiego” w Auschwitz-Birkenau. Na uroczystości upamiętniające Zagładę Romów przyjadą wtedy do Polski Romowie i Sinti z wielu europejskich krajów. Dla osób nie mających romskich korzeni Zagłada Romów nadal pozostaje mało znaną historią.

Dziennikarze biorący udział w warsztatach będą mieć okazję do pogłębienia wiedzy historycznej, do spotkań z przedstawicielkami społeczności romskiej oraz do dyskusji związanych ze współczesnym wizerunkiem Romów w mediach.

Pierwszy dzień warsztatów poświęcony będzie omówieniu historii i procesów kształtowania się pamięci o Zagładzie. Punktem wyjścia będzie kontekst historyczny jakim jest historia Żydów – w trakcie zwiedzania wystawy stałej Muzeum POLIN skupimy się na kwestii kształtowania się powojennej pamięci. Następnie dr Joanna Talewicz-Kwiatkowska podczas wykładu przybliży historię Romów, a Elżbieta Mirga-Wójtowicz i Edyta Jaśkowiak opowiedzą o inicjatywie  Dih He Na Bister związanej z upamiętnianiem Zagłady przez młodych Romów  z całego świata. Omówią też znaczenie  pamięci o Holokauście w kontekście współczesnych tożsamości  romskich.

Drugi dzień warsztatów będzie wychodził ku współczesnym tematom i będzie okazją do pogłębienia kompetencji przydatnych w codziennej pracy dziennikarskiej. Warsztaty z Joanną Talewicz- Kwiatkowską będą bazować na przykładach artykułów prasowych. Piotr Wójcik i Marcin Kącki podzielą się swoimi doświadczeniami pracy z tematami związanymi ze społecznościami romskimi.

PEŁEN PROGRAM I INFORMACJE O PROWADZĄCYCH

Zgłoszenia przyjmujemy do 25 czerwca.  Formularz zgłoszeniowy >>
Wyniki rekrutacji prześlemy mailowo 26 czerwca.

Warsztaty są bezpłatne.
Osobom dojeżdżającym spoza Warszawy muzeum zapewnia zakwaterowanie w hotelu w pobliżu muzeum z 11 na 12 lipca. Nie zwracamy kosztów dojazdu. W ramach warsztatów zaplanowane są obiady i kolacja w czwartek wieczorem.

Kontakt w sprawie warsztatów: Małgorzata Waszczukmwaszczuk@polin.pl