Fundacja w Stronę Dialogu wspólnie z Terezín Initiative Institute z Pragi, Centropa Budapest
i Milan Šimečka Foundation z Bratysławy realizuje  w 2021 roku międzynarodowy projekt edukacyjny “Facing Holocaust Today – Rescuing European Jewish and Roma Memories”.

W ramach projektu przygotowanych jest kilka wydarzeń, które mają na celu przygotowanie nauczycieli, edukatorów, uczniów i osoby młode do 25 roku życia do tego jak rozumieć zagładę i jak nauczać o Holokauście. Uczestnicy i uczestniczki projektu odwiedzą różne miejsca w Europie związane z zagładą Żydów i Romów, będą uczestniczyli w warsztatach, konferencjach, seminariach, które poszerzą ich wiedzę na temat historii i wspólnego dziedzictwa społeczeństw większościowych i mniejszości narodowych i etnicznych.

Fundacja w Stronę Dialogu przygotowuje i koordynuje wspólnie z partnerami wydarzenia w Polsce, które będą związane z 81 rocznicą eksterminacji Romów i Sinti w obozie pracy w Bełżcu.

Wydarzenie jest finansowane w ramach Programu Europa dla Obywateli i wsparcia finansowego z Międzynarodowego Funduszu Wyszechradzkiego.