Aktualności

Zapraszamy na bezpłatne szkolenia dla środowiska dziennikarskiego, które odbędą się 29 stycznia w Toruniu w ramach projektu “Hate Speech Alert – przeciwko mowie nienawiści w przestrzeni publicznej”.

Celem organizowanych przez nas warsztatów będzie podniesienie świadomości wśród dziennikarzy i dziennikarek w obszarze związanym z mową nienawiści w mediach. W ostatnim czasie obserwujemy nasilenie mowy nienawiści w mediach, które związane jest z sytuacją uchodźców w Europie.

Nienawistne i wrogie komentarze stały się powodem do zamknięcia możliwości komentowania pod artykułami związanymi z tym tematem w jednej z codziennych gazet. Czy takie działanie jest uzasadnione? A może uderza w wolność związaną w wyrażaniem własnej opinii? Gdzie kończy się wolność słowa a zaczyna mowa nienawiści? Czy zaznaczenie granicy między nimi jest możliwe?
Między innymi o tych zagadnieniach chcemy dyskutować podczas prowadzonych przez nas warsztatów.
Wszelkie pytania i zgłoszenia prosimy przesyłać na adres: jadwiga.romanowska@interkulturalni.pl

Termin nadsyłania zgłoszeń to: 26.01.2016. Formluarz zgłoszeniowy dostepny jest na naszej stronie internetowej: http://hatespeechalert.org.pl/Rekrutacja-na-warsztaty-dla-dziennikarek-i-dziennikarzy—29.01.2016—Torun-178.html
Serdecznie zapraszamy!