Jutro, tj, 2 sierpnia, podobnie jak od wielu lat, obchodzić będziemy Międzynarodowy Dzień Pamięci o Zagładzie Romów i Sinti. Będzie to jednocześnie 76 rocznica likwidacji tzw. Zigeunerlager w KL Auschwitz-Birkenau. W tym roku, ze względu na pandemię COVID-19, organizatorzy: Centralna Rada Niemieckich Sinti i Romów i Stowarzyszenie Romów w Polsce – zdecydowali, aby pod pomnikiem zgromadziły się tylko nieliczne delegacje byłych więźniów, przedstawicieli władz państw i organizacji romskich. Wszyscy zainteresowani będą natomiast mogli śledzić urzoczystości online. Już jutro znajdziecie tu i na naszym fb odnośnik do transmisji obchodów 76 rocznicy, jak również dostęp do wielu materiałów edukacyjnych i multimedialnych, które dotyczyć będą zarówno tego najtragiczniejszego okresu w historii Romów europejskich, jak i współczesnych form upamiętniania romskiego Holokaustu. Zerknijcie też tu: https://facebook.com/events/s/virtual-film-screening-event-i/901600386915174/?ti=icl – po wysłaniu wiadomości e-mail filmy będą udostępniane bezpłatnie w dniach 1-7 sierpnia.