Aktualności

Jak co roku, 2 sierpnia na terenie byłego obozu KL Auschwitz-Birkenau byli więźniowie, setki przedstawicieli i przedstawicielek społeczności i organizacji romskich z całej Europy, członkowie i członkinie władz państw Europy i wszyscy ci, którzy chcą uczcić pamięć pomordowanych podczas II wojny światowej Romów i Sinti, zgromadzą się pod pomnikiem im poświęconym. Obchodom 71 rocznicy likwidacji tzw. Zigeunerlager towarzyszą działania edukacyjne, które realizowane są m.in. przez Fundację Dialog-Pheniben. Wśród najważniejszych naszych działań w tym roku na pewno warto wspomnieć o polsko-niemieckim seminarium Sinti i Romowie w Europie – tożsamość, historia, pamięć, organizowanym wspólnie z MDSM Oświęcim, Alternatywnym Centrum Młodzieży Dessau i Stowarzyszeniem Kopalnia Kultury w Chorzowie, jak również o wyjątkowym spotkaniu w Krakowie 31.07. – z niemieckim Sinto, bohaterem książki Anji Tuckermann “Mano. Chłopiec, który nie wiedział, gdzie jest” i byłym więźniem obozów nazistowskich – Mano Hermannem Höllenreinerem. Serdecznie zapraszamy do włączenia się w te działania oraz w oficjalne obchody, których program zamieszczamy poniżej:

01 sierpnia 2015 roku

11:00 – ceremonia przy Krematorium V na terenie byłego obozu KL Auschwitz II – Birkenau

12:00 – przejazd do obozu macierzystego KL Auschwitz

12:30 – złożenie wieńców pod Ścianą Śmierci

02 sierpnia 2015 roku

11:00 – spotkanie uczestników uroczystości przy bramie wejsciowej do dawnego “Zigeunerlager”

11:30 – wspólne przejście pod pomnik Zagłady Romów i Sinti

12:00 – rozpoczęcie uroczystosci – powitanie

12:10-13:00 – przemówienia okolicznościowe

13:05 – złożenie wieńców pod pomnikiem

13:30 – zakończenie uroczystości na terenie byłego : “Zigeunerlager”

Organizatorzy: Stowarzyszenie Romów w Polsce, Centralna Rada Niemieckich Sinti i Romów