W Polsce żyje około 50 tysięcy osób pokrzywdzonych przez nazizm. To osoby w podeszłym wieku, często schorowane i samotne, borykające się z licznymi problemami – wynikającymi nie tylko z wieku, lecz także z dotkliwych doświadczeń wojennych. Z myślą o nich powstał konkurs „Inicjator PoMocy”. Jego celem jest znalezienie i nagrodzenie pomysłów, które poprawią jakość życia seniorów albo dadzą im potrzebne wsparcie i wzmocnienie. Jedną z Ambasadorek konkursu jest prezeska naszej Fundacji – Joanna Talewicz-Kwiatkowska. Obejrzyjcie spot promujący tę inicjatywę: https://www.youtube.com/watch?v=LIyuBj-EYOI&feature=youtu.be

Mówimy o nich: są bohaterami/bohaterkami, żywą lekcją historii, to oni przeżyli koszmar wojny. Ich przeszłość niejednokrotnie wypełniona była bólem i cierpieniem. Nie było w niej miejsca na beztroskę i poczucie bezpieczeństwa. Niestety dzisiaj często też im ich brak, a trudności i troski to część ich codzienności – mówi ambasadorka konkursu dr Joanna Talewicz-Kwiatkowska, Prezeska Fundacji W Stronę Dialogu i współpracowniczka Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau. – To osoby starsze, schorowane, często samotne. Uwięzione w swoich domach nie są w stanie funkcjonować bez pomocy osób trzecich, dlatego z całego serca zachęcam do przyłączenia się do konkursu „Inicjator pomocy”. Nie bądźmy obojętni i wspólnie, poprzez naszą wrażliwość i zaangażowanie, twórzmy rzeczywistość, w której osoby starsze i potrzebujące, tak boleśnie doświadczone przez życie, nie będą skazane na samotność – dodaje. – W konkursie szukamy osób i instytucji z innowacyjnym pomysłem na to, jak skutecznie odpowiedzieć na potrzeby osób pokrzywdzonych przez nazizm – mówi Maria LewandowskaWoźniak z Fundacji Stocznia, koordynatorka konkursu. – Zachęcamy wszystkich do zgłaszania swoich pomysłów. Każdy może zostać inicjatorem pomocy – dodaje. Nabór pomysłów w konkursie trwa do 30 września. Można je przesyłać poprzez stronę https://www.inicjatorpomocy.pl. Na autorów/autorki trzech najlepszych pomysłów czekają nagrody w wysokości 20 tysięcy złotych.

Zwycięskie pomysły upowszechnimy i będziemy wspierać ich wdrożenie. Chcemy, by służyły organizacjom, instytucjom oraz innym zainteresowanym w ich działalności na rzecz osób pokrzywdzonych przez nazizm – zapowiada Lewandowska-Woźniak.

Bardzo ważne, żeby zachęcać innych do włączania się w pomoc i przypominać, że każdy człowiek potrzebuje bliskości i wsparcia, szczególnie osoby starsze i samotne. Lubię kontakty z ludźmi. Tego właśnie nam potrzeba: kontaktu z drugim człowiekiem – mówi Alicja Gawlikowska-Świerczyńska, 99-letnia lekarka i była więźniarka obozu Ravensbrück, ambasadorka konkursu „Inicjator PoMocy”. Ambasadorami konkursu zostali również: Wanda Traczyk-Stawska, ps. Pączek, działaczka podziemia niepodległościowego, żołnierz Armii Krajowej i uczestniczka powstania warszawskiego, oraz Jan Ołdakowski, dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego, członek nadzwyczajny Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej i honorowy członek Związku Powstańców Warszawskich. – Stary człowiek boi się, że jest już niesprawny i coś źle powie albo źle zrobi. Czasem są to bardzo krępujące, bardzo osobiste sprawy, także trzeba też pamiętać, że jeśli chcecie pomagać, to szanujcie w każdym z tych starych ludzi ich godność, żeby oni się czuli tymi ludźmi, którzy zasłużyli na tę pomoc – mówi Wanda Traczyk-Stawska. – To jest właśnie to najpiękniejsze, co wy możecie zrobić: pokazać tym starym ludziom, że oni są ważni, potrzebni, że chcecie ich wysłuchać, bo oni mają coś do powiedzenia – tłumaczy. Konkurs jest częścią projektu „PoMoc. Działając razem, możemy więcej” realizowanego przez Fundację Stocznia na zlecenie Fundacji EVZ (Pamięć, Odpowiedzialność i Przyszłość), która od 20 lat działa na rzecz promowania praw człowieka i porozumienia międzynarodowego.

Więcej informacji o konkursie: https://www.inicjatorpomocy.pl.

Koordynatorka projektu: Maria Lewandowska-Woźniak kontakt@inicjatorpomocy.pl +48 22 378 39 73 Kontakt dla mediów: Katarzyna Pliszczyńska kpliszczynska@stocznia.org.pl +48 667 145 915