Aktualności

28 lipca ruszyło polsko-niemieckie seminarium dla młodzieży w Międzynarodowym Domu Spotkań Młodzieży w Oświęcimiu, ul. Legionów 11. Warsztaty potrwają do 3 sierpnia. Organizatorami warsztatów są: Międzynarodowy Dom Spotkań Młodzieży Oświęcim, Fundacja Dialog-Pheniben, Alternatywne Centrum Młodzieży Dessau i Stowarzyszenie Kopalnia Kultury w Chorzowie.

Podczas seminarium zbadamy wspólnie proces pozbawiania praw, wykluczania i eksterminacji Sinti i Romów w czasach narodowego socjalizmu oraz kształtowania się pamięci o tych wydarzeniach. Pamięć o 500.000 europejskich Sinti i Romach, zamordowanych w czasie narodowego socjalizmu, w tym 20.000 w KL Auschwitz, przywracana jest co roku 2 sierpnia, w dniu likwidacji tzw. „rodzinnego obozu cygańskiego” w Birkenau. W ceremonii upamiętniającej, wraz z ostatnimi świadkami i ich bliskimi, weźmie udział również grupa seminaryjna.
Jest to znak pamięci, ale również zwrócenie uwagi na to, jak współcześnie w europejskich społeczeństwach wygląda życie tej największej etnicznej mniejszości w Europie. Po dzień dzisiejszy Sinti i Romowie cierpią z powodu stereotypów i uprzedzeń, dyskryminacji i przemocy. Stoją również przed szczególnymi wyzwaniami w zakresie edukacji, wynikającymi z wieloletnich praktyk dyskryminacyjnych – zagadnienia te poddamy pod dyskusję z perspektywy „większości” i „mniejszości”.

mdsm3 mdsm 2

mdsm7 mdsm6    mdsm5 mdsm8