Aktualności

8 kwietnia, jak co roku, obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Romów, ustanowiony na pamiątkę I Światowego Kongresu Romów, który miał miejsce w 1971 roku w Londynie. Wtedy też przyjęto hymn, flagę i nazwę “Romowie” jako nazwę wspólną dla wielu różnorodnych grup romskich na świecie. Dzień ten jest okazją do uczczenia tradycji i kultury romskiej – z tej okazji w wielu krajach organizowane są różne wydarzenia kulturalne i społeczne – koncerty, debaty, parady i marsze, przedstawienia. Od kilku już lat w tym dniu przedstawiciele rządów państw na całym świecie wyrażają swoją solidarność ze społecznością romską (jak choćby np. prof. Małgorzata Fuszara, Pełnomocniczka Rządu RP ds. Równego Traktowania: http://www.rownetraktowanie.gov.pl/aktualnosci/8-kwietnia-miedzynarodowy-dzien-romow-1 czy Sekretarz Sanu USA John Kerry: http://www.state.gov/secretary/remarks/2015/04/240388.htm), a liderzy i organizacje romskie zwracają uwagę opinii publicznej na sukcesy i problemy, z jakimi boryka się ta społeczność.