Dziś, 10 grudnia, jak co roku od 70 lat, kiedy to w 1950 roku rezolucją Zgromadzenia Ogólnego ONZ ustanowiono Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka, pamiętamy o rocznicy podpisania w 1948 roku Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka. Właśnie z tej okazji, w tym wyjątkowym dniu odbędzie się PREZENTACJA GRY PLANSZOWEJ “PRZEPIS NA DEMOKRACJĘ- DEMOCRACY CAKE”. Prezentacja odbędzie się w formie webinaru, a link do niego znajdziecie poniżej. Webinar poprowadzi Agnieszka Caban z naszej Fundacji.
„Przepis na demokrację – Democracy Cake” to gra planszowa, która pozwala w ciekawy sposób inicjować dyskusję na temat istoty demokracji i zaangażowania obywatelskiego. Można wykorzystywać ją w pracy z młodzieżą i z dorosłymi, w placówkach edukacyjnych oraz w edukacji pozaformalnej.
Podczas webinarium przedstawimy możliwości wykorzystania gry, omówimy jej przebieg i zasady prowadzenia, odpowiemy na pytania. Przedstawicielki i przedstawiciele instytucji lub organizacji pracujących z młodzieżą lub dorosłymi, którzy wezmą udział w webinarium, otrzymają nieodpłatnie egzemplarz gry.
Gra została przygotowana przez norweską organizację Rafto Foundation for Human Rights oraz przetłumaczona i wydana po polsku przez Fundacja Edukacja dla Demokracji. Partnerem organizacyjnym webinarium jest
Fundacja na rzecz Różnorodności Społecznej (FRS). Wydarzenie odbędzie dziś, tj. 10 grudnia 2020 r. (czw.), godz. 18:00 – 19:00. Link do wydarzenia: https://zoom.us/j/95464197266
Obraz może zawierać: co najmniej jedna osoba